HTML

Miért?

Az ember mindig, mindent kipróbál. Ha nem akarja akkor is.

Iratkozz fel, telepíts!

Ezeket mondtátok az előbb.

Címkék

It megoldások ajánló

Nincs megjeleníthető elem

Benzinló

Nincs megjeleníthető elem

Libamáj: a magyar kutyahús

2008.09.02. 11:39 Richárd

 

A kínaiak (ázsiaiak) kutyahús fogyasztását az ízlésű európai (pl. tehént fogyasztó) emberek csak egy dologgal tudják támadni: állítólag a kutyákat megverik, mielőtt levágják őket, így ugyanis jobb lesz az ízük.

 

Ez az a támadási felület, amelyik hatására egyre több európizált ázsiai inkább McDonaldsba jár, minthogy tradicionálisan édesanyja kedvenc kutyapörköltjét egye.

 

Most a magyar libamájt érte el a végzete: állatvédők videofelvételei miatt drámaian esik vissza a kereslet, merthogy a liba mája sem nő meg olyan szép nagyra magától.

A libát kényszertömni kell ahhoz, hogy ilyen óriási méret és finom legyen a mája.

Ez pedig - ahogy a kényszer szó erre utal - szintén nem túl humánus eljárás.

 

Tehát a magyar libamáj iránti kereslet esik, ezzel foglalkozó -eddig jól menő cégeknek- inog a helyzetük, és hatalmas méretű leépítések, elbocsájtások és cég bezárások várhatók a "libamáj feldolgozó" iparban.

 

Jó ez így? 

Nem vagyok szakember, kutyát még (tudomásom szerint) nem ettem, libát még nem tömtem (ez utóbbit nem is tervezem), így csak félig értesült fogyasztóként tudom azt mondani bátran, hogy nem tudom, jól van-e ez így.

 

Egy biztos, a libamájat szeretem. Szerintem nagyon finom.

Lehet, hogy mostantól - a csökkenő külföldi kereslet hatására- csökkennek az itthoni árak, és hihetetlen mennyiségű libamájat fogunk tudni enni?

Libamáj lesz libamájjal a vasárnapi asztalon, és a munkahelyi kifőzdék menüjében?

Lehet. Kecsegtető kilátás a fogyasztóknak, de valószínűleg sovány vigasz annak az 5000 embernek, akit érint itthon ez a helyzet, és valószínűleg elvesztik a munkájukat a közeljövőben ennek hatására.

1 komment

Alternatív címlapra!Iratkozz fel a Feedre!

Címkék: magyarország kutya gasztro liba

A bejegyzés trackback címe:

https://probadolog.blog.hu/api/trackback/id/tr13644622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.09.02. 12:49:23

A probléma a töméssel az ipari körülmények közötti brutalitás.
Sosem fogom elfelejteni: Nagymamámat sokszor láttam libát tömni. Faluban, idősen, egyedül élt, és tartotta rendben a házat, és gondozta a jószágot. Első volt az állat jóléte!
Ilyen nevelési körülmények között persze csillagászati összegű lenne a liba ára.
Az ipari körülmények riasztóak, szörnyűek.
süti beállítások módosítása