HTML

Miért?

Az ember mindig, mindent kipróbál. Ha nem akarja akkor is.

Iratkozz fel, telepíts!

Ezeket mondtátok az előbb.

Címkék

It megoldások ajánló

Nincs megjeleníthető elem

Benzinló

Nincs megjeleníthető elem

iPhone-t Magyarországra felesleges?

2008.04.03. 08:35 Richárd

Az előrejelzések valahova 2010 és 2070 közé rakják a magyarországi iPhone bevezetés idejét.
Mondván, hogy a magyar kicsi piac.

De gondolkodjunk csak! Mennyire pici is ez a magyar piac?

Gyors közvélemény- és piackutatást tartva szűk környezetemben arra jutottam, hogy csak annak nincs iPhone-ja, illetve az nem akar ilyet aki még nem hallott róla vagy nem látta.



Aki már tudja hogy van ilyen, annak vagy van, vagy megvenné, ha lenne megfelelő támogatás: hivatalos forgalmazás, garancia, számla, stb.

Ez azt jelenti, hogy szűk baráti, ismerősi körömben legalább 5 készülék van, és legalább 10 elkelne azonnal, ha bevezetnék.

Figyelve az apróhirdetéseket, és azok változását a beszéljükmac-en, a vaterán, vagy az apróneten, azt látjuk, hogy tízesével árulják a készülékeket, és pörögnek szépen folyamatosan, ahogy látszik.
Tudjuk, hogy számos blogger, celeb, híresség használ ilyet, és számos alkalommal találkoztam már iPhone-nal az utcán (na jó, plázába, konferencián, stb.).

Lehet, hogy Magyarországon, a jelen körülmények mellett, havonta (több) száz darabot értékesítenek, tulajdonképpen feketén?

Persze lehet, mondani, hogy ezek csak az un, early adopterek, a korai vásárlók, az Apple buzik, a kütyü fanatikusok, és ha ők elfogynak, vége a drága iPhone eladásnak itthon.

De tényleg így van ez?
Sokszor az ember, ha a megszokott közegéből nem lép ki, azt hiszi az egész világ olyan, mint amibe ő él.
Mindenki tud az Apple minden újdonságáról, mindenki az index.hu összehasonlító tesztjeiből tájékozódik a playstation és a wii párharcáról, és egyébként is mindenki ismeri a összes új bigyó minden paraméterét.
De nem!
A világ nem ilyen!

Kérdezzük csak meg azokat az ismerősünket, akiknek nincs beépítve az agyukba egy wifi antenna, a szemükbe meg egy rss olvasó, hogy mit tudnak pl. az Apple és a telefonok kapcsolatáról.
A válasz valószínűleg az lesz, hogy nem hogy iPhone-ról nem hallottak, de még az Apple-ről sem biztos, a Macintosh-sal pedig csak a Tescó gyümölcs részlegén találkoztak.

Nagyon sokan, üzletemberek, plázacicák, bankárok, menedzserek, tanácsadók, stb. nem az internetről tájékozódnak elsősorban, vagy nem nyitottak minden új kütyüre egészen addig, amíg tévében, óriásplakáton, újsághirdetésben viszont nem látják.

Ők nem tudnak róla, hogy van olyan, hogy iPhone, pedig sokan szívesen vennének. Persze csak hivatalosan.
Szóval ez a magyar iPhone piac koránt sincs lefutva, de biztos, hogy a feketepiac lehetőségei korlátozottak, sokkal korlátozottabbak, mint a hivatalos kereskedéseké.

Felteszem még egyszer a kérdést, így, e rövid kitérő után: biztos kicsi a magyar piac?
Biztos nem éri meg itt hivatalosan forgalmazni az iPhone-t?

12 komment

Alternatív címlapra!Iratkozz fel a Feedre!

Címkék: apple magyarország piac iphone

A bejegyzés trackback címe:

https://probadolog.blog.hu/api/trackback/id/tr18408966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bit Rot 2008.04.04. 13:04:10

Azért az vicces, hogy az Apple mennyire a magyar rajongói fejére tud tojni, de ettől a rajongó rajongó marad (elvakultan).

Szavazz a pénzeddel: vegyél más terméket helyette!

Richárd · http://probadolog.blog.hu 2008.04.04. 13:16:12

Az Apple tényleg mostohán bánik sokszor a felhasználóival.

Rajongó vagyok-e? Talán, de elvakult talán még sem.

Szavazzak másra?
Nincs iphone-on, nincs ipodom, csak egy munkára használt powerbookom van.
Azt hiszem megfelelően szavazok a pénzemmel. :-)

apple is sux 2008.04.04. 13:23:17

Az apple osszes cucca divatcikk.
Semmi nem indokolja, hogy tobbszor dragabb legyen egy apple gep, mint egy PC. Nem kompatibilis semmivel, Magyarorszagon nincs szerviz, meg a formatumokat se osztja meg senkivel a ceg, es akkor meg a Microsoft a szemet???
Arrol meg nem is beszelek, hogy akarki akarmiben is hisz, azert azt gondolom latja, hogy a vilag >90% windowsra fejleszt.
Az applehivok a szamitastechnika plazacicai!

Richárd · http://probadolog.blog.hu 2008.04.04. 13:27:51

Az apple hívők plázacicák?

Igaz hívőnek nem tartom magam, de ettől függetlenül érdekes magamra, mint plázacicára gondolni... ;-)

apple is sux 2008.04.04. 13:36:54

Direkt irtam igy, most pedig varom a rajongok reakcioit. }:)
Azert azt gondolom elismered, hogy divatcikkek, es az aruk leginkabb ezt tukrozi, nem a tenyleges tartalmat.
U.i.: az iphone nekem is tetszik

Richárd · http://probadolog.blog.hu 2008.04.04. 13:54:48

Az apple cuccok ára sok mindennek köszönhető.
Itthon valóban drágák, drágábbak, mint más, bár bizonyos összehasonlításokban megállják a helyüket.

Külföldön, főleg az USÁ-ban azért más a helyzet, ott teljesen egy árban vannak más cégek termékeivel.
De ezeket mások megírták részletesebben pár helyen.

Divat jellege ettől függetlenül van a dolognak, bár azt gondolom, hogy ez messze csak a felszín.
Az első divatmáz után, ha mélyebbre ásol, sokkal több praktikumot és okos megoldást találsz, mint gondolnád.

Lucu 2008.05.20. 12:26:37

Én kb 15 éve használok mac-et. Mert könnyen használható, értelemszerű, megbízható és persze azért is, mert szép, igényes. Persze tény az is, hogy drágább (10 éve pedig több nagyságrenddel került többe ráadásul). Ha veszel egy Mercit, nem hiszem, hogy csak azért teszed, mert divat, hanem mert többet vársz tőle, mint egy Suzukitól. Azzal egyetértek, hogy ha valaki csak az emailjeit akarja megnézni, esetleg néha neten híreket olvasni, meg levelet szerkeszteni Microsoft-ot vegyen, mert biztos olcsóbban jön ki. Viszont pár hónapot én is dolgoztam PC-n, hát senkinek nem kívánom azt a nyüglődést. Végül egy másik cég szlogenje, ami igaz az Apple cuccokra is: "Isn't it nice, when things just ...work?" :-)

Té, mint Tamás 2008.05.21. 15:54:07

"Nagyon sokan, üzletemberek, plázacicák, bankárok, menedzserek, tanácsadók, stb. nem az internetről tájékozódnak elsősorban, vagy nem nyitottak minden új kütyüre egészen addig, amíg tévében, óriásplakáton, újsághirdetésben viszont nem látják."


Hatalmas tévedés. A plázacicák talán még oké, megvennék, de ők is azért, mert látták a barátnőjüknél. Viszont a "üzletemberek, bankárok, menedzserek, tanácsadók" igényeit nem feltétlenül elégíti ki egy ilyen telefon. Ha vesznek is, legfeljebb második, villogó-telefonnak, de nem jelentenek akkora piacot, mint sejted. Mellesleg az a menedzser vagy tanácsadó, aki manapság nem tájékozódik az internetről, minden téren le van maradva.

Richárd · http://probadolog.blog.hu 2008.05.21. 16:55:00

Té, mint Tamás: valóban, ha valaki nem tájékozódik internetről, az le van maradva.
Azonban ne felejtsük el, hogy kevese nvannak, akik mindnben folyamtosan képben tartják magukat.
Biztos fönt van neten egy csomó dolog, amit használnék, ha tudnék róla, de mivel nem ez az érdeklődésem középpontja, ezért nem tudok róla, ezért nem használom, nem veszem meg.
Nem törvényszerű, hogy egy olyan ember, aki nem annyira van képbe pl. az Applelel, nem kütyümániás, de szereti a szép telefonokat, tud az Apple-ről, vagy legalább is annyira belemélyedt, hogy feltörve megvegye.
Mmiközben, ha lenne a szolgáltatója kínálatába, azt venné meg a cége következő előfizetésével.

Szerintem óriási potenciál van az iPhoneban a magyar piacon is.
De majd meglátjuk ha (amikor) behozzák hozzánk is...

Té, mint Tamás 2008.05.21. 22:38:49

Igen, igazad van, hogy célérdeklődés is szükséges ahhoz, hogy kütyükben otthon legyen valaki. De szerintem a fő ok, hogy a menedzserek (etc...) nem vesznek iPhone-t, az az, hogy nem "üzleti" telefon, a multimédia meg sokaknak nem jelent olyan sokat. Többek között nekem sem. Amíg rövid ideig nyúztam egyet, egy csomó minden tetszett benne, a multitouch meg persze, hogy megdobogtatja az ember szívét, de mégse vennék, mert nekem baromi fontos a teljes személyreszabhatóság, valamint nem tetszik a ház funkcionális minimalizmusa, inkább az elegánsabb megjelenést preferálom. Szóval azt gondolom, hogy az üzleti réteg legfeljebb mutogatós telefonnak tartaná, de hát majd meglátjuk.
Végülis nem vagyunk érdekeltek benne, nem? :)

Té, mint Tamás 2008.05.21. 22:38:50

Igen, igazad van, hogy célérdeklődés is szükséges ahhoz, hogy kütyükben otthon legyen valaki. De szerintem a fő ok, hogy a menedzserek (etc...) nem vesznek iPhone-t, az az, hogy nem "üzleti" telefon, a multimédia meg sokaknak nem jelent olyan sokat. Többek között nekem sem. Amíg rövid ideig nyúztam egyet, egy csomó minden tetszett benne, a multitouch meg persze, hogy megdobogtatja az ember szívét, de mégse vennék, mert nekem baromi fontos a teljes személyreszabhatóság, valamint nem tetszik a ház funkcionális minimalizmusa, inkább az elegánsabb megjelenést preferálom. Szóval azt gondolom, hogy az üzleti réteg legfeljebb mutogatós telefonnak tartaná, de hát majd meglátjuk.
Végülis nem vagyunk érdekeltek benne, nem? :)

Té, mint Tamás 2008.05.22. 00:25:42

Hm. Vajon miért ment el kétszer? Ne haragudj, nyugodtan töröld az egyiket ezzel a kommenttel együtt.
süti beállítások módosítása