HTML

Miért?

Az ember mindig, mindent kipróbál. Ha nem akarja akkor is.

Iratkozz fel, telepíts!

Ezeket mondtátok az előbb.

Címkék

It megoldások ajánló

Nincs megjeleníthető elem

Benzinló

Nincs megjeleníthető elem

Apple: a nagyság átka

2008.12.20. 11:17 Richárd

A hét elején bejelentették, hogy a Macworld kiállításon - ahogy semmi másik nagy kiállításon - nem fog ezentúl megjelenni az Apple. Ráadásul, már a 2009-es prezentációt, a keynote-ot nem Jobs tartja.

Felhördülés, kétségbeesés a rajongók oldaláról: mi lesz Veled Apple, miért hagytál el minket!

Mi lehet ennek a látszólagos visszavonulásnak az oka?
Magyarázat-e az, hogy nincsen elég érdeklődés már az ilyen kiállításokon, illetve van jobb mód elérni az ügyfeleket?
Vagy tényleg csak annyi, hogy így az Apple munkatársaknak nem kell majd hajtaniuk a karácsonyi szezonban, hanem pihenhetnek?

Nos valószínűleg ez is benne van, de van valószínűleg egy sokkal egyszerűbb, pénzügyi ok is.
Amit akár úgy is nevezhetnénk, hogy a nagyság átka.

Az Apple 25 év alatt tökéletesen kiépítette és tudatosította azt a szokást, hogy évente előre megadott időpontokban mutatja be az új termékeket.
Ezek az események az utóbbi időben, a rajongótábor növekedésének (és igazából az internet terjedésének is) köszönhetően egyre nagyobb elvárással kezdődtek.
Hetekkel, hónapokkal ezelőtt megindultak a pletykák, hogy milyen új korszakalkotó termékek, extra technológiák, olcsóbb eszközök, stb., jelennek meg.
Aztán persze ennyi elvárás nem tudott teljesülni, és jött a csalódás.
Csalódtak a rajongók, csalódtak az újságírók, és ami még rosszabb: csalódott a tőzsde is, hiszen akár milyen jó dolgot is mutatott be az Apple, a pletykák szinte mindig többet ígértek.

Csalódott Apple rajongók a Joy of Tech karikatúráján 2006-ban


Ráadásul egyre többször előfordult az, hogy egy-egy ilyen eseménye előtt centire pontosan kiszivárogtak a specifikációk és az árak, ami csak tovább gerjesztette a pletykákat, hiszen csak ennyi nem lehet, biztos lesz "one more thing".
Ráadásul így, hogy pontos információk birtokába mentek az emberek az előadásokra, elmaradt a "boom" és a "twice as amazing" hatása: egyre kevesebb dörgő taps, alélt sikoly, és ováció fogadta az újdonságok bejelentését.
 
Nyilván az Apple-nek más csatornákat kell találnia, máshogy kell elérnie az embereket, hiszen ez már még sem ugyanaz, mint 10 évvel ezelőtt.
Lesz-e másik olyan eszköz, ami pótolja ezeknek a kiállításoknak azt a hatását?
Lesz-e olyan kommunikáció, ami a régi rajongókat, az "evangelistákat", az Apple marketing erejének magját ki tudja elégíteni?
Reméljük, hiszen ez az ami igazán megkülönbözteti most az Apple-t minden konkurenciától: az, hogy sok felhasználó könnybelábadó szemmel dicséri a termékeket az ismerőseinek.

A másik nagy téma, Jobs visszavonása szintén nem egyszerű lépés, de az Apple egy cég.
Nem engedheti meg magának azt, hogy meginogjon piaci pozíciója csak azért, mert az első embere kicsit lefogyott.
Vagy előtérbe kell helyezni több embert és meg kell csinálni az ő image-üket (is).

Valószínűleg az e heti bejelentések mögött ezek az indokok (is) állnak.
Persze kockázatos lépés mindkettő, hiszen elbizonytalanítja a rajongókat (főleg az után, hogy tavaly ki került az Apple nevéből a computer szó), de az Apple akkor is csak egy üzleti alapokon nyugvó vállalkozás, aminek nagyon erős a marketingje.

Jelenleg csak a marketing eszközökön változtat, és reméljük, hogy sikerül megtalálni azokat az új kommunikációs megoldásokat, amik a rajongóknak, az új vásárlóknak és persze az Apple-nek is megfelelnek!

Szólj hozzá!

Alternatív címlapra!Iratkozz fel a Feedre!

Címkék: apple macworld steve jobs

A bejegyzés trackback címe:

https://probadolog.blog.hu/api/trackback/id/tr49832967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása